Er zijn talloze scheermesjes en apparaten waarmee je je kunt ontdoen van ongewenste haartjes en er zijn enorm veel producten rondom het scheren. Het is soms nog even zoeken wat de beste methode is voor jou om een comfortabele scheerbeurt te ervaren. Maar hoe deed men dat vroeger? Het verwijderen van haar of het behouden had vaak een symbolische betekenis en een andere functie dan vandaag de dag.

Oertijd

Er zijn rotsschildering gevonden waarop mannen zowel met en zonder gezichtsbeharing op stonden. Archeologen gaan ervan uit dat de mens zo’n 100.000 jaar geleden is begonnen met het verwijderen van beharing. Onze voorouders konden alleen van hun baard afkomen door twee schelpen tegen elkaar te houden als een soort pincet. Alle haren werden dan één voor één uitgetrokken wat een pijnlijke en tijdrovende gebeurtenis was.

De oudste scheermesjes stammen echter pas uit 30.000 vóór Christus. Men gebruikte haaientanden, een stuk vuursteen en/of andere zeer scherpe voorwerpen om zich te ontharen.

Scherpe voorwerpen werden net zo lang over het gezicht geschrapen totdat alle haren verwijderd waren.. Auw!

De Egyptenaren

De Egyptenaren waren de eerste die metalen scheermesjes in koper en brons gebruikten om zich te scheren. Zij waren zeer obsessief bezig met lichaamshygiëne en namen dus meerdere baden per dag, Ook schoren ze hun hele lichaam om er jeugdig te blijven uitzien, zowel mannen, vrouwen en kinderen.

Zij schoren zich helemaal kaal, omdat luizen vaak voorkwamen bij mensen met lang haar, vanwege de warmte en gebrek aan zeep.  Je hoofd kaal scheren was toen een teken van rijkdom. De hogepriesters waren kaal om de goden van de hygiëne tevreden te stellen.

Mede mogelijk gemaakt door: shaversclub scheermesjes

De Grieken en Romeinen

De Grieken en de Romeinen namen de gewoonte over om je te scheren met koperen, bonzen of gouden scheermesjes . Echter, de oude Grieken gaven de voorkeur om hun gezichtsbeharing gewoon te laten staan. Zij beschouwden de baard als een symbool van kennis en wijsheid. De gezichtsbeharing had dus meer een symbolische belang gekregen. Zo mochten jonge Romeinse mannen pas scheren nadat zij de volwassen leeftijd hadden bereikt. Zij offerden dan hun gezichtsharen aan de goden.

In de tijd van Alexander de Grote moesten alle soldaten en generaals hun baarden af scheren, zodat de tegenstanders niet aan hun baarden konden trekken of er aan konden gaan hangen tijdens man-tegen-man- gevechten.

Een gladgeschoren gezicht was in zijn militair oogpunt een voordeel in het slagveld. Vanaf toen hoorde scheren bij het dagelijkse leven en was het zelf modieus. Scheren werd een onderdeel van het sociale leven, maar natuurlijk was dit alleen weggelegd voor hen die genoeg geld had.

Middeleeuwen

Ook in de middelen waren scheermesjes alleen toegankelijk voor de rijken, want voor scheren had je zeep nodig en dat was erg duur. De monniken schoren het haar boven hun hoofd weg, zodat een ronde kale plek ontstond. Op deze manier konden ze zich onderscheiden met hun joodse en moslimcollega’s.

Door Koningin Elizabeth I was het een gewoonte geworden dat vrouwen hun wenkbrauwen gingen epileren.

Moderne tijd

De Frans man Jean-Jacques Perret ontwikkelde het eerste open scheermesje laat in de achttiende eeuw. De open scheermes waarbij dus het snijvlak helemaal vrij ligt, zat in een houten handvat en had in een L-vorm.

Door deze uitvinding gingen zowel mannen als vrouwen in Europa hun hoofdhaar afscheren en droegen ze pruiken. In 1847 ontwikkelde William S. Henson een versimpelde versie van het krabbertje dat later zo populair werd door het Amerikaanse bedrijf van King Camp Gillette.

En toen was er Gillette

In 1880 brachten de gebroeders Kampfe, die geboren waren in Duitsland, maar later naar Amerika emigreerde, een nog betere versie van het krabbertje op de markt. In 1901 lanceerde zij het dubbelzijdige veiligheidsscheermesje met verwisselbare scheermesjes en bijbehorende houder. De scheermesjes konden verwijderd worden, zodat men de scheermesjes niet steeds moest scherpen net zoals de open mes.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden miljoenen exemplaren weggeven aan soldaten, zo veroverde Gillette de hele wereld.

Dit is nog steeds de vorm waar het krabbertje van vandaag is op gebaseerd. En Gillette ging door met ontwikkelen van meer scheermesjes. In 1960 was het scheermes gemaakt van roestvrij staal.

Vanaf de jaren 30 kwamen elektrische scheerapparaten op de markt en kon men zich ook droog scheren. Scheerde je met een krabbertje of met een open mes, heette het vanaf dan ‘nat scheren’. De meeste mensen scheren toch graag (nat) met scheermesjes, want daarmee krijg je het beste en het gladste eindresultaat.

Mede mogelijk gemaakt door: shaversclub scheermesjes

Reacties:

Reacties: